Van 7 mei tot 4 juni ligt dé replica van een Romeins Galeischip in de plas van Slijk-Ewijk, bij Watergoed.

Basisscholen uit de Overbetuwe zijn allen uitgenodigd om met groep 7 en 8 het schip gratis te komen bezoeken. Zij hebben hiervoor reeds eerder de benodigde informatie ontvangen. Speciale lesstof is hiervoor ontwikkeld.  Het bezoek wordt aangeboden en volledig verzorgd door Watergoed in samenwerking met RomeinenNU en de Gemeente Overbetuwe.

Naast de scholen bent ook u van harte uitgenodigd om het schip te komen bezoeken.
De zondagmiddagen (13-5 20-5 27-5 en 3-6) om 11 uur is er de mogelijkheid om tijdens de inloop aan te haken voor een Romeinse introductie inclusief varen voor € 7,50 p.p. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Wilt u graag meer informatie of er wellicht een familie- of bedrijfsuitje van maken? Neem dan contact op met info@watergoed.nl

Hoe Romeinse schepen eruit hebben gezien weten we al langer. Vragen over het functioneren bleven lang onbeantwoord. Hoe snel en wendbaar waren ze? Hoeveel training had de bemanning nodig? Hoe effectief was het gebruik van het zeil? Waar schriftelijke bronnen zwijgen, komt de experimentele archeologie om de hoek kijken. Wetenschappelijke testvaarten met de Victoria in mei 2008 leverden verrassende resultaten op. Zowel onder zeil als door 20 man geroeid bereikte de Victoria een snelheid tot 6 knopen (ca. 11 km/u). Puur aangedreven door spierkracht bereikte de Victoria in 10 tot 20 seconden al een snelheid van 3 knopen. En in 30 seconden kan zij 180 graden draaien.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

Lengte: 16 meter
Hoogte met mast: 9 meter
Breedte: 2.80 meter
Diepgang: ca. 50 centimeter
Gewicht: ca. 4 ton
Lengte/breedte verhouding: 6:1
Bezetting: 22, inclusief schipper en stuurman

Geïnteresseerd in meer informatie over de Romeinse geschiedenis van Nederland? Bekijk dan ook eens www.romeinen.nu.